Zlet literarnih zavetnikov

»Al lepši od Urške bilo ni nobene?«

O nas

Žirija

Tone Foto: Osebni arhiv

Tone Partljič

(1940) je v Mariboru rojeni pisatelj, dramatik, režiser in scenarist, čigar priljubljene literarne stvaritve so doživele številne odrske uprizoritve in ekranizacije. Med drugim je deloval kot učitelj, dramaturg, umetniški vodja naših najvidnejših gledališč, predsednik Društva slovenskih pisateljev, nekaj let pred upokojitvijo pa tudi kot poslanec Državnega zbora. Je član »samoustanovljene« mariborske literarne peterice, ki je leta 1971 izdala almanah Skupaj in so jo poleg njega sestavljali še Andrej Brvar, Drago Jančar ter pokojna Marijan Kramberger in France Forstnerič. Njegova humorna, kritična in v dobršni meri ponarodela literarna dela s psihološko dodelanimi liki zrcalijo našo realnost in nudijo uvid v preteklost, ki jo avtor vse do danes neumorno raziskuje. Za svoje vsestransko ustvarjanje je prejel najpomembnejše nagrade in priznanja, med drugim Glazerjevo nagrado za življenjsko delo in veliko Prešernovo nagrado.

Roza v2 Foto: Osebni arhiv

Andrej Rozman – Roza

(1955) je pesnik, dramatik, režiser in igralec rojen v Ljubljani, kjer še vedno živi. Po srednji šoli je na Filozofski fakulteti študiral slovenistiko, vendar je leta 1978 študij pustil, s prijatelji ustanovil Pocestno gledališče Predrazpadom in v naslednjih letih organiziral vrsto odmevnih gostovanj tujih uličnih gledališč v Ljubljani. Leta 1981 je ustanovil in do leta 1995 vodil Gledališče Ane Monro. Bil je začetnik improvizacijskih gledaliških tekmovanj v Sloveniji. Piše parodične in komične pesmi, pravljice in gledališke komedije za otroke in odrasle, predeluje klasična besedila za druge medije oziroma jih prestavlja v sodobnost ter prevaja. Marca 2003 je ustanovil Rozinteater. Junija 2009 je ustanovil zaničniško versko skupnost, katere vernice in verniki verjamejo, da je v Sloveniji možen ničodstoten davek na temelj slovenske države, slovenski jezik in da sta na Zemlji možna tako ničodstotna revščina kot tudi ničodstotno onesnaževanje okolja, ne da bi za to morala izumreti človeška vrsta.

Tadej Foto: Miran Juršič

Tadej Golob

(1967) je pisatelj, v preteklosti pa je bil tudi novinar. Doslej je napisal biografije Petra Vilfana – Peter Vilfan (2004), Zorana Predina – Iz prve roke (2008), Gorana Dragića – Dajte Gogiju Žogo (2015), Alenke Bratušek – V svojih čevljih (2018), Milene Zupančič – Kot bi Luna padla na Zemljo (2018), Petra Čeferina – Nespodobni odvetnik (2018), Boža Dimnika – V znamenju ribe (2021) in Ludvika Jamnika – Novi norci (2022). Napisal je tudi dva romana za odrasle – Svinjske nogice (2009), za katerega je dobil nagrado kresnik za najboljši roman leta in Ali boma ye (2013), pa tudi dva za otroke – Zlati zob (2011) in Kam je izginila Brina (2013) ter štiri kriminalke – Jezero (2016), Leninov park (2018), Dolina rož (2019) in Virus (2020). Po prvih treh je TV Slovenija posnela TV serije. Od leta 1987 se ukvarja z alpinizmom, preplezal je tudi številne prvenstvene smeri pri nas in v Zahodnih Alpah in je edini Slovenec, ki je pozimi dvakrat preplezal severno steno Eigerja. Bil je udeleženec številnih himalajskih odprav, s katerimi se je povzpel na vrh dveh osem tisočakov – Daulagirja, 8167 m (1998) in Everesta, 8848 m (2000). O tej odpravi je napisal knjigo Z Everesta (2000), ki je bila njegova prva knjiga sploh.

Organizatorji, sodelavci in podporniki

Idejni pobudnik in vodja Zleta je predsednica Kulturno-gledališkega društva Reciklaža Sara Špelec, univ. diplomirana rusistka in primerjalna slovanska jezikoslovka ter doktorica s področja humanističnih študij.

Soorganizator Zleta, grafični oblikovalec in oblikovalec spletne podobe je zastopnik društva Tine Dolžan, univ. diplomirani inženir in doktor elektrotehnike.

Grafična podoba je delo večkrat nagrajene vizualne umetnice in umetniške vodje mednarodnega festivala sodobnega kolaža KAOS Maruše Štibelj, ki živi in ustvarja v Kranju. Spletna stran: http://cargocollective.com/marusastibelj

Za strokovno plat natečaja bo poskrbela tričlanska žirija v sestavi Andreja Rozmana – Roze, Toneta Partljiča in Tadeja Goloba.

Sodelavci pri izvedbi letošnjega Zleta literarnih zavetnikov bodo med drugim JSKD OI Ljubljana, ki producira dogodek VIP glasba na Ljubljanici, in njena vodja Andreja Repar, nekdanji predsednik Zveze kulturnih društev Slovenije mag. Jože Osterman in aktualni predsednik dr. Tomaž Simetinger, predsednik Zveze kulturnih društev Slovenskih goric Drago Lipič, nekdanja direktorica Knjižnice Lenart Marija Šauperl, dr. Milena Mileva Blažić, Jani Kovačič, gledališka igralka Barbara Vidovič, pesniki Gaja Klarendić, Tajda Liplin Šerbetar in Matevž Rems, glasbenika in multipraktika Vid Palčnik in Jure Jordan Kozjak in slikarka Tina Konec.

Izvedbo letošnjega Zleta so omogočili: Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Zveza kulturnih društev Slovenije, Društvo slovenskih pisateljev in Založba Goga.

logo izpostava LJ belo ozadje
zkdl
grb
JSKD barvni sredina poravnava
Goga prosojen
TROJICA
mentor prosojen
zkd prosojen
logo drustvo